Vad kostar det att byta ett tak i älvsjö eller huddinge 2024?

Om du läser det här går du antagligen i tankarna kring ett nytt tak. Vi på Långbro tak, som är en del av Långbrohantverkarna, kommer försöka ge dig en uppfattning om kostnader för arbetskraft, materialval och hur processen går till.

När ska du byta taket?

Det finns flera faktorer som kan påverka när det är dags att byta taket på ditt hem. En av de mest uppenbara faktorerna är ålder. De flesta tak har en livslängd på 15 till 25 år, beroende på material och väderförhållanden. Om ditt tak har nått den här åldern är det en bra idé att ha det inspekterat av en professionell takläggare för att avgöra om det är dags att byta taket.

Andra faktorer som kan påverka behovet av att byta taket inkluderar skador orsakade av extrema väderförhållanden såsom stormar och hagel. Det kan också ha uppstått läckor och fukt i takkonstruktionen eller deformation av takmaterial som kan uppstå på grund av en dålig installation eller ålder.

Vad kostar det att byta ett tak?

Priset för att byta taket på ditt hus kan variera beroende på flera faktorer, inklusive takets storlek och lutning, typen av takmaterial du väljer, och arbetskostnader för takläggning.
Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 1200 och 3000 kronor per kvadratmeter takyta, där ett normaltak brukar landa på ca 1500kr per kvadratmeter takyta. I detta priset är både kostnader för arbetskraft, material och ställning medräknade.


Varför varierar priserna så mycket och vad påverkar priset?

  • En faktor som påverkar priset på ditt ny tak är självklart storleken på taket. Generellt sätt är ett större tak lite billigare per m2 än ett mindre då mindre materialspill går åt.
    Sedan har du utformningen av taket, ju fler vinklar taket har ju mer arbete blir det för takläggaren. Här spelar genomföringar även roll, så som avluftningar, takfönster osv.
    Tänk även på att höjden av taket kan bli en faktor då större ställningar krävs för att arbeta säkert. Lutningen på taket spelar även den stor roll, mer lutning kräver mer arbete.
    Slutligen har vi materialvalen. Vanligast i Sverige är tegel, betong eller plåttak. Betong är billigare än tegel.

Vanligaste taken är

  • Sadeltak

  • Valmat tak

  • Pulpettak

  • Mansard tak

Undertakets duk kan också spela in i priset. När Långbro tak får i uppdrag att byta tak byter vi alltid undertakets duk. Detta för att säkerställa att ex tegel och undertaksduk har samma livslängd.

Vad ska ingå i en offert?

Det är viktigt att rätt saker står i anbudet för att du ska kunna jämföra offerter. Vanliga saker som lämnas utanför är sophantering och ställingar. Dessa är dyra poster som kan komma som en översakning vid ett senare tillfälle. En seriös takläggare har alltid med detta i sina offerter.
Följande tycker vi ska ingå i en offert:

  1. Rivning av taket inklusive bortforsling av avfall

  2. Montering av ställning

  3. Takpannor eller plåt

  4. Läkt

  5. Vindskivor och fotplåt

  6. Underlagspapp

  7. Hängrännor med tillbehör

  8. Eventuellt säkerhetsbeslag*

  9. Arbetskostnad

    * Ibland kan befintliga återanvändas.

Det finns flera saker som man vi en okulär besiktning av taket inte kan se. En stor faktor som kan påverka priset är skicket på råsponten. Finns det röta här så behöver den bytas ut delvis.
Det kostar extra normalt. Därför kan det vara bra att räkna med att priset eventuellt kan stiga lite. En bra regel är att ha 10% i buffert i er budget. Då brukar man klara sig bra.

Vad kan man göra själv?

Generellt finns det inte så mycket man kan göra själv. Rivningen är en del man generellt klarar att göra själv. Prata med din entreprenör och se vad de tycker.
Annars spelar materialvalen störst roll när det kommer till att spara in pengar. Kanske räcker det med betongpannor istället för tegel. Bara där har man sparat mycket.
Kanske är ett plåttak bättre för er då underhållet är mindre och kanske blir billigare i längden. Dessa val är viktiga att tänka på innan för att spara pengar.

Vad kostar materialet till ett tak?

Här är variationerna stora.

Exempelvis kostar en betongpanna från Monier ca 110kr / kvadratmeter medan en tvåkupig tegelpanna ligger på ca 280kr / kvadratmeter. Takplåt ligger på ca 160 kr / kvadratmeter.
Som ni märker kan underlaget spela stor roll för priset. Viktigt att komma ihåg är att tegel generellt håller längre än betong vilket på sikt kan dra ner priset. Plåt kräver generellt mindre underhåll. Även underlagsduken kan variera i pris, där klassiskt takpapp är billigare än mer moderna underlagsdukar.

Kostnadsexempel från verkligheten 2024

Exemplet är hämtat från en enplansvilla med ett sadeltak på ca 110 kvadratmeter med skorsten, ett takfönster och normal taklutning.

  • Rivning av befintligt tak inkl avfallshantering: ca 27 000kr

  • Byggställningar: ca 10 000kr

  • Materialkostnad för tak: ca 55 000kr

  • Vattenavrining: ca 7000 kr

  • Arbetskostnad: ca 60 000kr

    Totalsumma: 159 000kr

    Totalsumma efter rotavdrag: 135 000kr inkl moms och Rotavdrag.

    Kostnad per kvadratmeter tak: 1235kr / kvadratmeter

Vidare kan kostnader för snörasskydd och takstegar samt eventuella huvar tillkomma.

Hitta en takläggare

Vi på Långbro tak hjälper till med allt som du behöver för att byta ditt tak. Genom att kontakta oss kommer vi ut och gör en besiktning av ditt tak. I samråd med er som kund kommer vi fram till vad som är bästa åtgärd och vilka materialval vi kan använda.

Normalt är det bra att ta in flera offerter på arbeten och se till att entreprenören är certifierad inom den produkt denna använder. Vi är certifierade inom Moniers produkter och kan därför lämna generösa garantier. Viktigt är att offertunderlaget är samma för alla och att svaren tydligt visar att det som efterfrågats ingår. Annars kan det snabbt bli dyrare för er. Ett tak ska hålla under lång tid och är avgörande för husets välmående.



Föregående
Föregående

Nio saker att tänka på när du bygger ett nytt kök